Helsingin metsät

Luontojärjestöjen julkilausuma yleiskaavasta 13.2.2015

Yleiskaava hävittäisi keskeisiä luontoarvoja ja veisi monien lähivirkistysalueet

Helsingin yleiskaavaluonnoksen toteutuminen merkitsee pääkaupungin luonnon keskeisten arvojen menettämistä. Tätä mieltä ovat Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry (Helsy), Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ry, Luonto-Liitto, Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry (LUP) ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry.

Yleiskaavan vaikutuksen luontoalueisiin

Yleiskaavan uhkaamat luontoalueet

 

Metsät ja meri ovat Helsingin rikkaus nyt ja tulevaisuudessa. Yleiskaavaluonnos hävittäisi jopa kolmanneksen kaava-alueen metsistä, 1 900 hehtaaria ja kaikkiaan 22 prosenttia viheralueista. Erityisen vakavaa on, että monet rakennettaviksi esitetyt metsäalueet ovat juuri niitä, jotka järjestöjen arvometsäkartoituksessa todettiin säilyttämisen arvoisiksi.

Keskuspuisto kapenisi länsilaidaltaan niin, ettei viheryhteys enää toimisi. Metsäpinta-alanvähetessä ja yhteyksien katketessa koko metsälajiston säilyminen vaarantuisi. Myös lännessä Munkkivuoren–Talin erittäin arvokkaat metsäalueet liito-oravineen ovat uhattuina. Luoteis-Helsingissä muun muassa Malminkartanon hieno luonto- ja virkistysalue tuhoutuisi.

Kaavaluonnos heikentäisi Helsinki-puistoa ohjaamalla muun muassa Veräjämäen itäpuolisia metsiä rakentamiseen. Idässä suunnitelman mukainen raitiotie ja asuinalueiden ketju pirstoisi Vartiosaaren–Ramsinniemen–Meri-Rastilan metsäkäytävää. Lisäksi jo vuosikymmeniä jatkunut Viikki-Vanhankaupunginlahden lintuparatiisin nakertaminen jatkuisi yleiskaavassa. Helsinki on hävittänyt jo aikaisemmin lähes kolmasosan arvokkaasta kosteikkoalueesta.

Raskas rakentaminen aivan luontoalueiden viereen (kuten Viikissä) merkitsisi niin suurta käyttöpainetta, että keskeisten alueiden luonto ei sitä järjestöjen arvion mukaan kestäisi. Linnuston kannalta ongelmallista on myös merellisen asumisen, virkistyskäytön ja matkailun lisääminen. Asutuksen levittäminen arvokkaille rannoille uhkaisi myös muuta herkkää ja arvokasta saaristoluontoa. Visio rantaraitista vaatisi tarkemman vaikutusarvioinnin.

Luonnossa liikkumisen mahdollisuus heikkenisi olennaisesti, jos yleiskaavaehdotus toteutetaan esitetyn mukaisesti. Monet kaupunginosat voivat menettää suurimman osan lähivirkistysalueistaan. Luonto on järjestöjen mielestä olennainen osa 600 000 helsinkiläisen ympäristöä ja lähiluonnossa liikkumisen terveysvaikutukset ovat kiistattomat.

Järjestöt vaativat luontoremonttia Helsingin yleiskaavaan

Luontojärjestöt vaativat täydellistä luontoremonttia Helsingin uuteen yleiskaavaehdotukseen. Arvometsät ja keskeiset viheryhteydet voidaan järjestöjen mukaan säästää. Tarvitaan todellista tiivistämistä eli jo rakennettujen alueiden rakentamisen tehostamista, eikä levittäytymistä läheisille virkistysalueille. Kerrostalojen korottaminen on parasta tiivistämistä. On myös alueita, joita voidaan ottaa tehokkaammin käyttöön, minkä osoittaa muun muassa Pro Helsinki -ryhmän vaihtoehtokaava.

Järjestöt vaativat myös, että kaavassa lasketaan ruutukohtaista asukasmäärän alarajaa ja lyhennetään yleiskaavan oikeusvaikutteista tarkasteluaikaa vuoteen 2030. Näin kaava sopeutuu paremmin erilaisiin tulevaisuudenkuviin. Yleiskaavan ainoa oletus väestönkasvusta on nopean kasvun oletus, kun perusvaihtoehdon väestönkasvu on 100 000 pienempi.

Järjestöt haluavat kaavaan seuraavat isot muutokset:

  1. Kaavaehdotuksessa nykyinen mittava viheralueille levittäytyminen tulee korvata todellisella tiivistämisellä eli jo rakennettujen alueiden tiivistämisellä, korkeampana rakentamisena ja harkittuna liikenneväylien lievealueiden rakentamisena.
  2. Oikeusvaikutteisella kaavakartalla tulee suojata viheralueverkosto nykyisessä laajuudessaan.
  3. Arvokkaiden luontoalueiden suojelu ja valtuuston hyväksymä metsäisten suojelualueiden verkosto tulee näkyä keskeisenä strategisena valintana oikeusvaikutteisella kaavakartalla. Tämä edellyttää nykyisten suojelualueiden, uusien suojeluvarausten sekä muiden luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden alueiden (LUO) osoittamista. Myös viheralueiden tarkempi jaottelu luonnonmukaisiin ja rakennettuihin edistäisi rikkaan kaupunkiluonnon säilymistä.

 

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry (Helsy) Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ry
Puheenjohtaja Jarmo Nieminen Varapuheenjohtaja Jaakko Asplund
Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry (LUP) Luonto-Liitto
Hallituksen jäsen Sonja Martikainen Puheenjohtaja Varpu Määttänen
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry
Puheenjohtaja Sirkku Manninen
Luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola

Lisätietoja

Helsyn puheenjohtaja Jarmo Nieminen: 045 656 7542, jarmo.nieminen@santahamina.fi

Tringan suojelusihteeri Hanna-Maija Kehvola: 040 767 1202, suojelusihteeri@tringa.fi

Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander: 045 117 9610, lauri.kajander@luontoliitto.fi

SLL Uudenmaan piirin luonnonsuojeluasiantuntija Keijo Savola: 045 652 1974, keijo.savola@gmail.com

SLL Uudenmaan piirin puheenjohtaja Sirkku Manninen: 040 563 1546, sirkku.manninen@ helsinki.fi

Julkilausuma PDF-tiedostona

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s